30 mei 2013

Zo genaamd

Grapjes maken over namen wordt niet als beleefd gezien. Maar sommigen maken het er zelf naar. Ik bedoel, als je Visser heet en je gaat in de visch(met sch)handel, dan vraag je er om.
Visser

Het zelfde geldt voor lieden die boomstammen wensen te vervoeren en Boomsma heten.
Boomsma
Wanneer je aan genealogie doet, ontwikkel je haast automatisch een belangstelling voor achternamen. Waar komt een naam vandaan, de betekenis en ook de streekgebondenheid van bepaalde namen. Een voorbeeld van de laatste categorie die mij zo maar te binnen schiet, zijn de namen Pronk, Spaans en Toet. Veel Scheveningser kan je ze niet krijgen. Dat wil niet zeggen dat ze elders niet voorkomen. Misschien moet je een paar generaties teruggaan om tot de ontdekking te komen dat voorouders inderdaad daar vandaan komen. Maar soms word je wel eens op het verkeerde been gezet. Namen die eindigen op -sma, -stra en -ga hebben geheid Friese wortels. Zo zag ik laatst de naam Odinga, een echte Friese naam, dacht ik. Hieronder daarvan een voorbeeld uit WieWasWie.
Maar recent las ik een artikeltje dat toch de nodige vraagtekens opriep.
NRC 18-3-2013
Is er ooit een Fries in Oost Afrika actief geweest? Of is het gewoon een naam die ook in Kenia voorkomt? Je zegt het maar.
Zo is er nog een Fries aandoende naam: Benzema.

Maar ja, schijn bedriegt wel eens. De voetbalminnende lezers zullen weten dat er een Benzema bij Real Madrid voetbalt.

Maar hoe Fries (of Noord-Hollands) zo'n naam ook mag klinken, deze Benzema is Fransman met Algerijnse roots. Dus ook in Noord-Afrika komen die namen voor.
Wanneer je aan de politie een verkeerde naam opgeeft, dan loop je een goede kans op vervelende gevolgen. Maar als je een voorbehoedmiddel koopt met de naam Next Generation Condom, dan moet je niet klagen over eventuele consequenties. Maar Bill en Melinda Gates vinden dat kennelijk wel een goede naam voor een preservatief.
Next Generation Condom
NRC 27-3-2013
Ik zal Bill een mailtje sturen dat ie er beter Not the Next Generation Condom van kan maken.

4 opmerkingen:

 1. Voor het verschijnsel naam + bijpassende bezigheid is zelfs een naam: aptoniem Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aptoniem,
  http://plazilla.com/grappige-naamberoepen-combinaties en
  http://home.wxs.nl/~avdw3b/mkberoepen.html.
  Er was ooit een Nederlandse piloot Benno Baksteen, die zijn naam nou net geen eer aandeed.
  Krijgen we nog het antwoord van Bill Gates te horen? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Greet
   Heb nog geen antwoord van Bill, zeker te druk met andere dingen :-)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Denk het niet want anders was Friesland al onafhankelijk geweest.

   Verwijderen