17 mei 2013

Bom

Het woord 'bom' lijkt weer aan een opmars bezig te zijn. We hebben het jarenlang moeten doen met de door tompoesianen de aktualiteit ingeduwde 'bommelding'. Maar rond de eeuwwisseling luidde het bommetje van Peer Mascini en de Melkunie een nieuw tijdperk in (het had zelfs een heus NK Bommetje in Stadskanaal tot gevolg).
In december 2001 meende iemand een AA-vliegtuig tussen Parijs en Miami te moeten opblazen met behulp van een in zijn schoen verstopte bom. Dankzij alerte medepassagiers is het hem niet gelukt maar de schoenbom was geboren. 
schoenbom
Uit: NRC 31-1-2003
Wat een bermbom is hebben militairen in Afghanistan tot hun schade (en erger!) moeten ervaren. Ook de autobom doet het in meer dan één opzicht erg goed. Maar ook in die kringen is er standsverschil. Wanneer je geen auto tot je beschikking hebt, dan moet je een goedkoper vervoermiddel gebruiken: de fiets.
fietsbom
Bron: nrc.nl 24-6-2011 
Het soort klapband dat je niet wilt meemaken. 
Maar ook buiten de explosieve betekenis van het woord 'bom' is er kennelijk behoefte het te gebruiken voor omstandigheden die enige nadruk behoeven. De politie introduceerde een tijdje terug het woord 'sms-bom'. Dat moest dan aangeven dat er veel berichtjes tegelijkertijd naar bepaalde mobiele telefoons werden verstuurd.
SMS-bom
Uit: NRC 2-2-2013
Op een dergelijke manier mensen informeren, dat was nieuw maar waarom in het volgende geval het woord 'stortbui' niet meer voldoet, is mij een raadsel. Het moet nu een 'regenbom'  zijn die ook nog eens niet doorgaat.
regenbom
Bron: 538.nl
Als laatste een wel erg rigoreus geval van vasectomie. Gegarandeerd effectief, de onderbroekbom die ook een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan het Twentse volksvermaak 'klootschieten'.
onderbroekbom
Uit: NRC 14-5-2013

4 opmerkingen:

 1. Afgelopen week kondigde het Dagblad van het Noorden -prominent op de voorpagina- ook de komst van een 'waterbom' aan. Komende zaterdag zullen diverse fronten diverse fronten samenkomen en blijven hangen, met als gevolg enorme hoeveelheden water uit de lucht. Inmiddels lijkt het allemaal wel mee te gaan vallen komend weekend.
  Wel een wonderlijk bericht vond ik..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn huisarts heeft het over een vitaminebom: tijdelijk een grote hoeveelheid vitamine C slikken om blaasproblemen te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marleen, @Greet
  Ik zie het een beetje als een teken van deze tijd. Ik noem het maar 'opsteltentaal', de behoefte om heel krachtdadig over te komen (en vervolgens hoor je er niets meer van).
  Bedankt voor jullie bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeet niet de BOM-moeder. Toen ze zwanger was zal ze waarschijnlijk regelmatig een zure bom gegeten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen