23 mei 2013

Ziende blind

Oogkleppen
'Ziende blind zijn' betekent zoveel als iets willens en wetens niet willen begrijpen. Maar er zijn ook mensen die een woord niet als zodanig herkennen en er dan dus ook geen betekenis aan kunnen geven. Dat is een afwijking in het hersengebied waar woorden tot begrippen worden omgevormd. Het zal niet verbazen dat daar het nodige onderzoek naar gedaan wordt. Eén van die onderzoeken had tot doel uit te vinden of wij een woord als één geheel zien of als een aantal individuele letters. Het hersengebied, waar dat woordvormingsproces plaats vindt, zit in onze linker hersenhelft, vlak achter het oor. Op een MRI-scan aangesloten proefpersonen krijgen dan een aantal 'gewone' woorden voorgeschoteld en daarnaast 'woorden' waarin één of meer letters op een afwijkende plaats zijn gezet. Het lezen van beide zaken veroorzaakt een zekere, maar van elkaar afwijkende, activiteit in de hersenen. En dat kan je dan weer zichtbaar maken, zie onderstaand plaatje. 
MRI-scan
Het bedoelde hersendeel zie je op de 'hairlines'

Het voert wat te ver om daar hier gedetailleerd op in te gaan. Dat gaat me trouwens ook ver boven de pet. Maar het is wel aardig om hier zulke testwoorden te laten zien. 


Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet
mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in
een wrood saatn, het einge dat biegnaijrk is, is dat
de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn.

Naar het schijnt kan meer dan de helft van de mensen dit zonder al te veel moeite vlotjes lezen. Ook is gewone tekst, waarvan sommige letters door op die letters gelijkende cijfers worden vervangen, nog redelijk leesbaar.

D3 r357 v4n d3 l3773r5 m0g3n w1ll3k3ur1g g3pl44757
 w0rd3n 3n j3 kun7 v3rv0lg3n5 g3w00n l323n w47 3r 57447,

Maar wanneer je de letters van al verhaspelde woorden nu ook nog eens deels gaat vervangen door cijfers, dan wordt het toch wel wat lastiger, maar niet onmogelijk.

0dm47 w3 n317 3kl3 l7733r 0p 2c1h
 l233n m44r h37 wr00d 4l5 gh333l.

Afijn, naar men zegt hebben deze testjes ook nog de aangename bijwerking dat ze alzheimer buiten de deur houden. Maar dan moet je er, denk ik, wel de hele dag mee bezig zijn. En wat je daar dan weer van kunt krijgen...

Met dnak aan vneird en cllegoa Tim Hmiasta voor het arieanekn van dit orednerwp.

P.S. Voor degenen die nog even willen controleren of ze de verhaspelde teksten juist gelezen hebben, hieronder de "vertaling". De basistekst komt van deze site.

Volgens een onderzoek op een Engelse universiteit
maakt het niet uit in welke volgorde de letters in
een woord staan, het enige dat belangrijk is, is dat
de eerste en de laatste letter op de juiste plaats staan.

De rest van de letters mogen willekeurig geplaatst
worden en je kunt vervolgens gewoon lezen wat er staat,

omdat we niet elke letter op zich
lezen maar het woord als geheel.

Fotoverantwoording:

6 opmerkingen:

  1. Kijk eens aan ik sta in een BLOG nooit gedacht en als mijn goede vader dit had geweten weet ik niet of hj me nog aan verdere studie had blootgesteld

    Met vriendelijke groet en een goede reis gewenst

    Wel ben ik benieuwd of Microsoft nu nog een taal corrector aan brengt in hun nieuw te ontwikelen software want dat is dus net meer nodig je kan alles lezen zonder duidelijk te schrijven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het spijt me dat ik je vader op kosten heb gejaagd :)
      Dank je, Tim, met die reis komt het wel goed.

      Verwijderen
  2. Leuk onderwerp. De eerste teksten zijn goed te lezen, maar inderdaad, de derde tekst kost wat meer tijd. Van de achternaam van Tim kan ik gaan chocolade maken.
    Ken je Taalvoutjes op Facebook? Onlangs moest er ergens het woord 'geketend' staan, terwijl er 'getekend' stond. Ik moest het eerst wel een aantal malen lezen, voordat ik doorhad dat er niet het goede woord stond. Het brein leest automatisch het goede woord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tim's achternaam is Haitsma. En Taalvoutjes ken ik, niet van Facebook maar van Twitter, daar zijn ze ook.
      Dank voor je bezoek!

      Verwijderen
  3. Interessant onderwerp, Peter. Een woord wat je niet noemt maar waar ik wel direct aan moest denken toen ik dit stukje las is dyslectie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt gelijk, ik was er alleen niet helemaal zeker van of dat begrip dit fenomeen helemaal dekt, of liever gezegd of dyslectie niet meer omvat dan alleen dit.

    BeantwoordenVerwijderen