28 maart 2013

Een goede naam hebben

Namen zijn en blijven voor mij een bron van vermaak. Of het nou voornamen zijn, al dan niet afgekort, achternamen, namen van zaken of naamcombinaties, het is vaak aanleiding voor een glimlach. Soms vraag je je ook af of het toeval is dat bepaalde namen in bepaalde situaties opduiken.
Om maar eens een voorbeeld te geven, wat bijvoorbeeld te denken van een Amsterdamse stadsdeelbestuurder die niet wil dat er tijdens de a.s. troonswisseling reclame te zien zal zijn. So what, denk je dan, totdat je de naam van de man ziet.
Oranje
Boudewijn Oranje
NRC 1-3-2013
Waar de uitdrukking 'een goede naam hebben' meestal duidt op het hebben van een goede reputatie, daar zou het ook kunnen duiden op een zekere toepasselijkheid. Wanneer er een bepaald verband is tussen de eigen achternaam en het beroep dat men uitoefent, dan noemt men dat een 'aptoniem*'. Althans, dat woord wordt in Wikipedia gebruikt, in de (mijn) 'van Dale' komt het niet voor. En natuurlijk is ook op Twitter @aptoniem aktief. Wanneer je daar kijkt, dan zie je er genoeg maar ik noem ze alleen wanneer ik ze ook zelf waargenomen heb.
Baarssen
In de buurt van Groesbeek 8-5-2011
Recent zijn boringen naar schaliegas in het nieuws gekomen. Dat veroorzaakt hier en daar wat onrust en dan wordt de onvermijdelijke informatieavond georganiseerd. Zo ook in de Noordoostpolder. En wie licht daar voor?
Polder
Peter Polder
NRC 1-3-2013
Zelfs alleen voorletters kunnen aanleiding zijn voor enig gegniffel. Deze kwam ik ooit tegen in Heiloo.
WC
W.C. Leek, toiletverhuur
Heiloo, 23-4-2006
Duidelijkheid is maar alles. Zo ben ik voorstander van het voeren van duidelijke bedrijfsnamen. Een naam als 'Arcadis' zegt mij helemaal niets, de oude naam 'Heidemaatschappij' des te meer. Nou doen ze tegenwoordig meer dan heide, maar toch. Bij de onderstaande internetwinkel vraag ik me nog steeds af wat ze daar nou toch aan de man proberen te brengen.
De veilige lidshop
De Kampioen, maart 2013
En de toevoeging dat het er daar veilig aan toe gaat, maakt het er niet beter op.
Onderstaande uitvaartorganisatie komt uit een rouwadvertentie.
Engelen Uitvaartverzorging
NRC juni 2012
Je zou nog kunnen zeggen dat die naam goed spoort maar humor houdt ergens op.

* Vlgs Wikipedia: afgeleid uit het Latijn aptus (geschikt) en het Grieks onuma (naam).

5 opmerkingen:

 1. Als je iets niet weet Peter, zoek het dan op. Wie weet heeft de lidshop wel iets voor jou, lol.
  Wat is er humoristisch aan de uitvaart advertentie?
  Leuk opgemerkt al die namen Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een uitvaartorganisatie die Engelen heet, dat is toch mooi? Of geloof jij niet in engelen? :-) En over die lidshop laat ik me niet verder uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Stadskanaal zit 'Jan Kalk Natuursteen'..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naamsgrappen zijn een beetje flauw (je zal het je hele leven maar moeten aanhoren), maar als je je bedrijf ernaar vernoemd dan vraag je er om :-).

  BeantwoordenVerwijderen